dimarts, 17 de desembre del 2024
Constitució de l'Observatori Permanent d'Avaluació dels Acords d'Abraham
Barcelona, 15 de desembre de 2024 – El passat 12 i 13 de desembre va tenir lloc a Barcelona la Conferència Internacional "Israel i els Acords d'Abraham: Definint un nou Orient Pròxim", una cita clau per analitzar i proposar accions per a la construcció de ponts econòmics, socials i culturals entre Israel i els països àrabs. L'esdeveniment va ser organitzat per l'empresari català Marc Guerrero amb el suport de l'American Jewish Committee (Interchange Project).
La conferència internacional va consistir en una sessió institucional i dues sessions de treball, amb l'objectiu de generar un debat enriquit sobre les possibilitats de cooperació a la regió. La sessió institucional va comptar amb la participació de destacats experts internacionals com el consultor alemany, expert en geopolítica, Jan Burdinski, el Doctor en relacions internacionals de la Universitat de Cambridge i assessor de Nacions Unides, Miguel Medina, l'ex Secretari General de la Internacional Liberal i vicepresident nominal Emil Kirjas, i el president de l'Associació Catalana d'Amics d'Israel, Toni Florido.
Entre els convidats a l'esdeveniment cal destacar el president de la Comunitat Israelita de Barcelona, Raymon Forado; el Cònsul General d'Israel a Barcelona, Yosef David Sanchez Molina; l’Ambaixador d’Andorra davant les NNUU, Ferran Costa, el director general de l'IEMED, Roger Albinyana; i d’altres diplomats i experts en relacions internacionals.
Durant les sessions de treball, davant d’una cinquantena d’alumnes de Relacions Internacionals, de diverses nacionalitats, es van presentar algunes idees centrals sobre el context geopolític actual i el futur dels Acords d'Abraham. Durant la Conferència Internacional es va destacar que el món està vivint una etapa d'incertesa, amb conflictes oberts a Europa i l'Orient Pròxim. Els ponents van subratllar la importància de la cooperació com a eina per superar les hostilitats i van instar als líders àrabs a proporcionar solucions a les seves poblacions, evitant l'ús de les mateixes com a escuts humans. També es va parlar sobre la importància de l'innovació i la tecnologia com a pilars fonamentals per al creixement econòmic i el desenvolupament de la regió, destacant el cas d'Israel. A més, es va analitzar la situació a Síria, la influència de l'Iran i el paper crucial dels Acords Abraham per a la estabilització del conflicte.
Els participants van coincidir en què, tot i que els Acords Abraham han estat fins ara fonamentats en transaccions concretes en matèries com la defensa, l'energia i el reconeixement territorial, caldrà observar si aquesta arquitectura diplomàtica serà sostenible en el mig-llarg termini. També es va remarcar que Hamàs és un grup terrorista i no pot ser considerat un interlocutor vàlid en el procés de pau.
Finalment, es va acordar la constitució de l'Observatori Permanent d'Avaluació dels Acords d'Abraham, amb seu a Catalunya, amb la finalitat de seguir de prop l'evolució de les relacions entre Israel i els països àrabs, així com de promoure la cooperació regional i el futur de la pau i la prosperitat a l'Orient Pròxim. Els Acords Abraham es presenten com una oportunitat per redefinir la relació entre els països àrabs i Israel, amb un impacte positiu sobre la seguretat i la prosperitat econòmica de tota la regió. Catalunya pot assumir un paper actiu com a pont dels Acords d’Abraham amb Europa.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada