dilluns, 4 de maig del 2020

Confinament i tests diagnòstics

Els ciutadans ens han confinat en un arrest domiciliari amb reduccions de condemna, que acabaran a finals de juny. Fins aquí, bé si és que respon a una planificació adequada. Però, respon això a una planificació?. El confinament i la "desescalada" han de tenir, com a objectiu final, una situació de mínim risc de contagi de coronavirus, i si el govern parla de "normalitat", aquesta no serà possible. La raó principal és que, per molt confinament que tinguem, no es disposa de dades fiables de persones que hagin passat el Covid19 sense símptomes i que disposen d'immunitat, ni de persones infectades actualment asimptomàtiques, ni de persones susceptibles de contagi. Per tant, sense tests massius no hi ha possible futur de normalitat.

Una de les mesures imprescindibles segons l'OMS per a fer front i superar la crisi vírica passa inexorablement per la diagnosi massiva mitjançant proves. Avui sabem que hi ha tests que amb cinc minuts tens informació. Amb aquesta informació, les persones immunitzades ja poden treballar normalment; les que estan contagiades, han d'estar aïllades, i les que no l'han passat i són susceptibles de contagi haurien d'actuar i treballar amb el màxim de mesures preventives. Conseqüentment, sense aquesta informació la "desescalada" només respon a la necessitat d'impedir que la gent ens rebel·lem i de dotar d'un mínim de supervivència a l'economia del país.


En el mapa adjunt podem veure la mortalitat per Covid19. És realment terrorífic que Espanya s'emporti la palma en nombre de morts, i en el mapa següent veiem el nombre de tests realitzats. En aquest cas, per variar, Espanya està a nivell de país tercermundista. Ens mereixem aquests governants? Es poden fer tan malament les coses? Sembla que tots aquests polítics, que per cert, mai han treballat en tasques i llocs de treball que impliquin la resolució de problemes de llarg abast, són llicenciats en lleis, en la Llei de Murphy.


És incompetència? Sí: Espanya disposa de laboratoris i indústria farmacèutica i sanitària prou competitiva per a produir milions de tests. Això és el que denunciava el sector: les empreses i laboratoris disposen de la capacitat de proveir més de mig milió de tests setmanals, però el govern no els hi ha sol·licitat. És prou pintoresc que després de centenars d'hores de compareixences no ens han explicat mai quin és el projecte total per a aconseguir immunitat generalitzada. Tampoc informen dels motius de la manca de realització de tests. Fixem-nos. Les farmàcies en podrien vendre, tal com venen altre material sanitari i la detecció es pot fer mitjançant personal sanitari sense que aquesta feina impliqui cap desestabilització dels recursos sanitaris. Fins i tot les pròpies farmàcies podrien passar el test ràpid, que implica una sola punxada, similar a altres proves ràpides.

Estem abocats a una sortida sense sortida.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

eldebate.com
josep Ramon

Anònim ha dit...

HIC EST MORTUUS DIXIT, NERON