diumenge, 27 de juny del 2010

La democràcia il·limitada

Hayek adverteix del perill de les democràcies il·limitades. Per a aquest premi Nobel quan la democràcia està per damunt de la llei es trenca l'equilibri en el control dels poders. Aquesta situació en la que els governs, amb el vist-i-plau dels representants del poble, poden aprovar tota mena de lleis, passant per damunt del que seria "l'Imperi de la Llei", és una arbitrària irresponsabilitat.

Els pensadors que van configurar el que avui anomenem "Estat de Dret" s'escandalitzarien en veure que els controls sobre el poder s'han eliminat totalment. És precisament els límits del poder que condicionen un espai de tolerància i drets individuals. Quan el poder es il·limitat s'esdevé el totalitarisme. Aquest totalitarisme, malgrat que tingui un origen democràtic, és despòtic.

Si donem un cop d'ull al concepte d'Estat de Dret veurem que és gairebé la mateixa definició de "liberalisme" o "principis bàsics de l'Estat de Dret". Aquesta definició està obtinguda dels liberals britànics, però té el caràcter universal que té qualsevol principi:

El concepte d'Estat de dret és diferent de simplement ser governats per les lleis. L'Estat de Dret abasta, entre altres coses, els drets de propietat, de garanties processals, igualtat i transparència. També inclou la idea de que han de ser tan poques lleis com sigui possible, i que les que existeixen han de ser simples, clares i previsibles en la seva aplicació.

Els drets de propietat són corporals (el seu cos), intel.lectuals (les seves idees, pensaments, creences), els actius financers físics (béns, la terra) i capital (diners i similars). Les garanties processals inclouen ser jutjat per un jurat de ciutadans iguals, l'habeas corpus i la impossibilitat de detenció sense càrrecs. La igualtat és que les mateixes lleis s'apliquen a tots sense por, favor o en casos especials. La transparència és oberta i visible de presa de decisions i rendició de comptes, de manera que la corrupció no pot amagar.


Ara, amb els principis de "separació de poders" i "Estat de Dret" plantegem el cas "Egunkaria", "Pretoria", "Palau", "Llei de Partits" etc... i parlem de garanties, igualtat davant la Llei, etc.

El principi de "Separació de Poders" és pràcticament inexistent perquè el Parlament té molt poc control sobre un govern si aquest govern neix amb majoria. Quan aquest govern no té majoria absoluta llavors els interessos particulars poden estar per damunt dels interessos generals. El poder Judicial també és controlat per l'executiu-legislatiu ja que els principals òrgans judicials són nomenats pel Parlament.

Sacralitzar la democràcia pot resultar molt perillós i la prova la tenim en el nostre sistema democràtic, feixuc i angoixós, amb un Parlament més proper al circ o als "reallity shows" que al que hauria de ser una Assemblea representativa realment legislativa.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Antiguamente había un refrán que decía ¿Donde van las leyes ? pues
donde van los Reyes. En nuestro
caso los políticos con su PODER.
y seguimos igual.
Su blog LE HONRA, pues si siempre han corrido malos tiempos para la lirica, ahora con la desidia cultu-
ral y política que hay, quizas más.

Caballero ARTUR. Saludos. Leo.

Anònim ha dit...

"THE INCREDIBLE JAZZ GUITAR"
OF WES MONTGOMERY. Disco al estilo
fingerpicking del año 1960. si ya lo tiene ¡ENHORABUENA¡ si no pille-
selo cuando pueda, y le aseguro que no se arrepentira ¡jamas!. Es uno de mis dos guitarristas de jazz
favoritos junto a DJANGO REINHARDT.

Saludos al caballero ARTUR. (leo)
Y disculpe por no ir relacionado directamente con su blog.

Artur ha dit...

Leo, gracias por sus siempre interesantes aportaciones, así como por las recomendaciones musicales.

Saludos

Anònim ha dit...

De nada, faltaria más, gracias a Vd. por mantener este interesante
blog, que supone un esfuerzo inte-
lectual notable en los tiempos materialistas que nos tocan vivir.
Como decía Julian Marías, por mi que no quede.

Y que sea tan feliz como los GATOS
JAZZEROS de los "ARISTOGATOS".
Saludos. Leo.

Anònim ha dit...

Leer el mundo blog, bastante bueno