dissabte, 29 de març del 2008

També la llei de l'aigua no és igual per a tots

Un cop més els nostres governants ens mostren de forma diàfana com n'és de desigual i pervers el sistema. Anyoro sovint l'òptica anglosaxona on l'estat i el ciutadà són iguals davant la llei. Dic això perquè l'ínclit conseller Baltasar, apologètic de la nova "cultura de l'aigua", expressió d'ignominiós nom, ens delecta amb un nou reguitzell de sancions i multes, de càstigs i fuetades pecuniàries. I tot per malbaratar l'aigua. Bé, ens assabentem de que moltes conduccions hidrològiques i canonades tenen pèrdues impressionants, lacerants pel que fa a la necessitat de minvar la sed social, i no tenim sancions per als responsables, no hi ha multes per a les empreses públiques. Tanmateix el ciutadà cívic ha de tancar l'aixeta mentre refrega el raspall de dents entre les seves dents, entre les seves càries miserables; el ciutadà responsable ha de tancar l'aixeta mentre s'afaita diàriament pensant en un nou dia de treball, angoixes i problemes. El Conseller Baltasar, tip i retip d'anar a manifestacions en contra de transvassaments ens explica que, per a reduir la situació d'emergència es faran "captacions provisional d'aigua", però mai transvassament (no, mai, mai i mai es farà transvassament). Goebbels segueix inspirant a l'esquerra europea, encara que ells no ho saben. El politbureau segueix inspirant l'esquerra europea encara que ells pensen que ho han superat.

Seguint amb el ciutadà curull d'urbanitat: Ara podrà pagar fins a 3000 euros de sancions si omple la piscina o renta el seu vehicle, el mateix vehicle que ve sancionat si va a més de 80 km/h per alguns trams propers a Barcelona però que normalment circula a 5 km/h. Aquesta és l'acció de govern: la desigualtat d'arrel, la desigualtat de sortida, la desigualtat de premisa, la desigualtat davant la llei. Les entitats públiques, semi-públiques o controlades per l'Administració poden fer i desfer, construir i enderrocar, vendre i comprar i, fins i tot, hipotecar (que diria l'estimat Pere Tàpies), i ara, incumplir la llei, la mateixa llei que fa el nostre govern.

Milions de litres perduts en la immensitat de la sequera no són significatius, no són punibles. Ai, però, d'aquell "home del carrer (de l'estimat Pi de la Serra) que gosi no tancar l'aixeta mentre s'afaita.... tot el pes de la llei caurà damunt seu.

L'altra dia em deien que un dels avantatges del nostre sistema legislatiu és que el ciutadà pot comprendre la llei i en canvi, en els models anglosaxons, cal ser expert en lleis per entendre-la perquè depen de precedents i del jutge. Jo pensava: de què serveix que puguis entendre la llei si aquesta és, de facto, injusta?

Recordant a Heinrich Triepel: "La llei no és sagrada, el que és sagrat és el dret" i pensant en Hayek: el cumpliment de la llei no ha de ser la premisa dels models legals democràtics sinó que aquesta llei sigui justa.

12 comentaris:

*MaRiA* ha dit...

El ciutadà anglgosaxó no pot entendre la llei perquè depén dels pecedents del jutge. I el ciutadà espanyol no la pot entendre perquè depén dels interessos polítics. Resulta que la nostra Constitució proclama la igualtat de tots els ciutadans i poders públics davant la llei. Clar: ciutadans -per una banda- i poder públics -per una altra-. No estem junts, no!

És qüestió d'aplicar el principi d'interpretació legal. Això sí: aplicar-lo cap a on més t'afavoreixi. El problema és que, quan el els que interpreten són els ciutadans, sempre tenim les de perdre, perquè nosaltres necessitem mil·lers de firmes perquè els altres ens facin cas i redactin una llei que ens afavoreixi de veritat. I encara ho faran al seu favor!

El mateix passa amb l'aigua: el Segre no es transvassarà, no. I si es fa, serà 'provisional'. Però ja s'haurà fet! Promeses incomplertes. I aquí a Tarragona, portarem aigua en vaixells. Fins quan? Fins que el Segre també s'hagi de transvassar 'provisionalment' a Tarragona? Al final s'haurà de fer una llei que afavorirà als que més calers s'enduguin per a repartir l'aigua dels què la necessitem cada dia per a rentar-nos les dents.

Salut!

Joan Miquel Carrillo ha dit...

Genial.

espiadimonis ha dit...

Un altre post extraordinari, Artur. I pensar que la gent obtusa vota per formacions que preconitzen la superioritat de l'estat enfront de l'individu... ¿Amb quina legalitat moral es pot castigar la despesa excessiva d'aigua del ciutadà quan el mateix estat, encarregat de captar i gestionar els recursos aqüífers, malbarata els recursos amb total impunitat?

GukGeuk ha dit...

La veritat és que està molt bé aquest blog. Sento no fer gaires comentaris, però els posts se'm quedan una mica grans, o bé perquè són coses que no controlo gaire, o bé per l'idioma. El dia que surti un tema del meu país o del que en sapigui més, ja podré escriure alguna cosa decent per aquí. Encara així, enhorabona, està molt treballat!

Josep (sl) ha dit...

Crec que t'agrada el debat que tinc al meu blog amb gent d'extrema esquerra.

Josep (sl) ha dit...

Un post genial. molt hagut.

Josep (sl) ha dit...

http://elsalouenc.blogspot.com/2008/
04/converses-amb-un-feixista.html

Crec que disfrutaràs. I a més per acabar definitivament amb el debat agrairé "suport artiller liberal".

Artur ha dit...

Gukgeuk,

Moltes gràcies per la teva col.laboració i elogis immerescuts. Si la llengua t'és un entrebanc, podem traduir-ho al castellà. Reconec en meu desconeixement de l'euskera i desitjaria poder escriure algun post en aquesta llengua, però ara per ara no m'és possible.

Esperem que segueixis col.laborant

Josep (sl) ha dit...

Ahir als telenotícies vaig veure com a Castelldefels multaven els ciutadans, no sols això, és més, s'havia aconseguit que els propis veïns és denunciessin entre ells per consum il·legal de l'aigua.

En canvi fa 3 dies el Mundo va informar d'un altra fuga d'aigua i 800000 litres diaris davant un edifici D'AGBAR.
Per què els ciutadans han de pagar les ineficiències de sector públic.

Al països Anglosaxons almenys el sector públic legalment té el mateix tracte què un ciutadà i se'l pot denunciar per situacions esperpèntiques com les que estem veient.

GukGeuk ha dit...

Artur, ni pensaments! no entenc paraules concretes (falòrnies, entrebanc..) però consulto el diccionari i me'n surto prou bé: Jo mateixa podria haver triat el castellà per a poder dir exactament el que vull dir i no ho he fet, així que no cal aquesta preocupació, que s'agraeix. Si mai tens ganes d'aprendre alguna cosa d'euskera, al meu blog hi ha un link a un curs d'euskera que faig jo mateixa i que, per cert, està en castellà i català. Salut!

GukGeuk ha dit...

Hole, que et fa res si fico al meu blog un enllaç al teu?

Artur Nadal ha dit...

Cap problema Gukgeuk, jo també et linkaré