dissabte, 23 de febrer del 2008

L'adoctrinament constant de TV3

No segueixo els serials televisius i per tant l'exposició que faré està edificada en l'apreciació d'un bon amic el qual porta temps realitzant un estricte seguiment diari d'una de les sèries més conegudes de TV3, "El cor de la ciutat".


Aquesta sèrie, que alguns la qualificarien d'obra coral però que jo tendeixo a considerar-la, exagerant, de pseudo-pamflet, té en un dels seus personatges un "condensat" del políticament correcte. L'home en qüestió, presentat com un bon jan, com una "bona persona", gairebé com el "veí ideal", és a dir, una persona "guai", entèn i justifica perfectament els "okupes": Ell explica que, després de veure com està "el món", entèn aquests nois i també acaba veient la "bondat" i la justícia d'aquesta ocupació il·legal. Aquesta subtilesa goebeliana és típica dels guionistes de TV3. Recordo fa molt de temps, veient un episodi d'una altra sèrie que no recordo, un dels personatges, també cumplia els requisits exigits en el certificat del "políticament correcte": era d'origen magrebí, tenia afecció musulmana, era molt bona persona, el contractaven il·legalment constructors sense escrúpols i, a més, al fill li prenien l'entrepà en el pati de l'escola (clar, els fills dels explotadors eren també els que tractaven de forma racista al bon integrat).

Podríem parlar molt més d'aquesta visió tergiversada, partidista, maniquea, reduccionista i demagògica. Un company blocaire, anomenat "Truthdetector", reflecteix a la seva web molts més exemples de la manipulació (http://www.manipulaciotv3.blogspot.com/).

Alguns podreu afegir també altres adoctrinaments en la premsa, ràdio i televisió, ja sigui en empreses públiques com privades. Teòricament les empreses privades haurien de respondre als seus consells d'administració, que és com dir que responen als seus accionistes, però la veritat és que aquest "Estat-providència" del que som súbdits té els tentacles molt llargs, essent significatiu en les "subvencions encobertes" mitjançant suscripcions i també amb el control que pot fer en algunes empreses (Telefònica) en determinar els límits i pressupostos pressupostaris de publicitat. Tothom sap que un diari necessita publicitat i les grans empreses, els grans anunciants, són els que poden marcar el substracte ideològic de la premsa.

Sigui com sigui, d'una televisió pública esperem professionalitat. Els guionistes, alguns o molts d'ells amb el carnet del partit a la boca, no han estat mai en una obra ni han treballat de manobres ni han viscut en barris perifèrics. És tan fàcil ser políticament correcte vivint en urbanitzacions d'alt standing...

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Està clar com la llum del dia que totes les sèries que produeix TV3 estan construides sobre problemes abstractes als quals pretenen aplicar solucions irracionals, condicionades al que els guionistes entenen per pensament políticament correcte. Es tracta d'uns problemes que no són problemes reals, de persones autèntiques en lluita amb el seu jo més íntim i contradictori, sinó 'constructes', entel·lèquies, personatges de TBO que no viuen en el món real sinó únicament al cap la persona que posa en marxa la producció, és a dir, del que escriu el que ells anomenen 'la Bíblia'. Aquesta persona, que sempre és la mateixa i que és la que ha donat l'orientació general a totes les produccions dramàtiques de TV3, ha organitzat i triat l'equip de guionistes i, a més, en el seu moment va ser la que va decidir, entre un equip solvent de la BBC i un guionista d'O Globo del Brasil, encarregar al segon la formació de l'equip de guionatge, aquesta persona sempre ha estat i és un conegut membre del partit socialista i una persona d'una inconsistència personal i d'una frivolitat absolutes que, a més d'haver-se creat la fama a costa de plagis descarats o amb produccions pseudointel·lectuals, és capac d'elevar a la categoria de veritat objetiva la més absurda de les anècdotes. I, aquesta persona ha tingut el vist-i-plau de tots els caps de producció de dramàtics de TV3 (molts de la mateixa corda perquè ha funcionat la cooptació)i així s'ha creat aquesta mena de 'costumisme'babau i mal entès i, finalment, ha aparegut aquest esclat imparable de bonisme interessat, desvergonyit i trampós.Així també ha estat com, al llarg dels anys, s'ha anat creant un sottogoverno de socialistes i comunistes que han copat tots els llocs de decisió de les cadenes públiques catalanes. I, és clar, ara tenim el que tenim. Pobres de nosaltres.
Ricomana

Artur ha dit...

Ricomana,

Gràcies pel teu profund i entenimentat comentari. Del teu text es conclou que, amb una lògica exposició, coneixes perfectament aquest tema. Jo desconeixia tota aquesta trama maquiavèlica en el control de guionistes.

Jo ben bé suposava que la influència podria ser més subtil i ulterior però sembla que va de "manu militari".

La teva aportació acurada ens ha il.lustrat moltísism.

Gràcies

BLOG LIBERAL DE LAS CLASES MEDIAS ha dit...

Si ens fixem bé, cap cadena pública de televisió o radio és independent, que és l'adjectiu que volem els ciutadans que aquestes "televisions" tinguin darrere. TV3, fins i tot en el període que manava CiU, va estar al servei del PSC. Carles Francino n'és un exemple. Encara tinc en la meva ment, fa cinc anys i alguns mesos, a les eleccions del 2003, la cara d'en Carles Francino, tot alegre, perquè podia haver un govern "progre" a Catalunya.

En una escola de renom de la comarca del Vallès Oriental, els dies anteriors a aquelles elecciones, i perquè es vegi que no nomès hi ha adoctrinament a les televisions públiques, es van enviar circulars als pares del alumnes perquè es votès a partits d'esquerres. Aquesta escola és cristiana i pertany a les Escoles Cristianes de Catalunya, organització en la que hi ha una associació que és diu "Cristians pel socialisme". Això ho diu tot.

A les televisions públiques, a les escoles concertades "cristianes"...

Per cert, de les sis principals cadenes de televisió espanyoles, n'hi ha cap que defensi uns postulats diferents dels pseudovalors del socialisme? E podria contestar Antena 3, però m'agradaria que qualsevol persona observès les series d'aquest canal de televisió, per exemple Física o Química, en el que s'ensenya als nostres fills que per divertir-se han de fumar "porros", veure alcohol, ser racistes, ficar-se amb els professors, entre altres coses.

espiadimonis ha dit...

Un post extraordinari. Jo intento no mirar mai TV3, i encara menys, doncs, els serials. Per tant, desconeixia del tot aquesta absurditat del políticament correcte que traspuen els serials. Trobo ridícul i idiota que es vulgui adoctrinar la massa aborregada amb pamplinades com ara el fet "okupa" i moltes d'altres que es deuen veure. El que em sorprèn de debò, però, és que la gent ni tan sols li quedi el criteri d'adonar-se que li volen aixecar la camisa i no opti, directament, per canviar de canal quan veu aquests intents d'adoctrinament.
I magnífic també el comentari de Ricomana. Desconeixia fins a quin punt l'estructura de TV3 estava podrida. Ara veig que els "tèrmits" ja han corcat tots els racons de l'edifici i que això no ho arregla ningú mentre aquesta tele continuï políticament dirigida.

Míriam ha dit...

Quanta raó teniu tots! L'Artur exposa la situació i la Ricomana ens n'explica el desllorigador, que veig que el coneix de primera mà. I en té idea i coneixement. El retrat és perfecte.
En voleu més de políticament correcte? Hi ha algú que decideix la ràtio d'homosexuals que han de sortir per sèrie. Endevineu per casualitat qui és?

De veritat que tot plegat és trist. Només el sentit de l'humor ens ho pot fer suportable.

Josep (sl) ha dit...

A Catalunya el control total de la vida pública i els mitjans per part el partit de govern és asfixiant i aquest monopoli de poder sense contrapesos on els 4 principals nivells del poder recauen en el mateix color. Ajuntaments principals, diputació de Barcelona, generalitat i govern central. Porten a situacions antidemocràtiques i d'abús de poder amanits amb el necessari control de una llarga llista de mitjans afins.

El cas Català de perversió de una democràcia fa que sembli més tot una dictadura electiva on l'objectiu del PSC és eternitzar-se en el poder.

Josep (sl) ha dit...

Se que el tema no és mateix que el que has exposat. Però amb el dibuix dels personatges de les sèries fan el pamflet de societat políticament correcta.

Carlos López Díaz ha dit...

Un altre exemple de sèrie políticament correcta és "El internado", no recordo si és d'Antena3 o de Tele5. En el primer capítol, el professor protagonista, que és el típic "bo progre" que tan bé has calat tu, diu als seus alumnes que no vol que siguin competitius, que el que vol és que siguin bons. Aquestes idees són precisament les que han arruinat l'ensenyament a Espanya, i a sobre no han aconseguit el que diuen pretendre (casos de violència protagonitzada per adolescents que a sobre pengen les seves heroicitats a internet, són cada dia més habituals.)

Per cert, el meu últim post és una mena de continuació d'un debat que ja hem tingut d'altres vegades, als blogs de Alejandro o de Frederic. Crec que la polèmica és bona, i per descomptat, ho he escrit des de la admiració pel teu blog, encara que discrepi en el tema nacionalista.

Artur ha dit...

Espiadimonis,

Fas bé de provar d'evitar TV3. És realment un catecisme del "bon progre". Ricomana ens ha ajudat a conèixer el sistema de gestió del políticament correcte.

Josep,

Gràcies per la teva sempre àgil i clara aportació.


Jodesh,

Reitero agraïment a tots els que heu comentat el post.

CLD,

Sóc conscient que compartim el sentiment liberal i que diferim pel que fa als sentiments de pertanyença i referència nacional. Bé, el diàleg distès i tranquil, el debat argumentat, és la millor eina social per al progrès i la democràcia. És una conseqüència de viure en una societat oberta, o si més no, prou oberta.

Gràcies pels teus comentaris i reafirmo la meva plaent disposició a seguir la discrepància :-)

Artur ha dit...

Plataforma Liberal Catalana,

Durant els governs de CiU els periodistes de TV3 van ser lliures. TV3, que llavors estava a l'ombra de CiU va catapultar a Carles Francino i a molts altres que, posteriorment, van rebre el seu salari socialista.

Existeix una evidència comprovada: certs intel.lectuals tendeixen sempre a defensar les esquerres, odiant a mort el capitalisme. Recordo fa poc que una periodista de Tv3 entrevistava a una okupa presentant-la com a una víctima.

Recomano l'article de Nozick: "Perquè els intel.lectuals s'oposen al capitalisme?"

Josep (sl) ha dit...

De fet les millors mostres de parcialitat en TVE3 la trobem als telenotícies i Documentals, què sobretot tracten temes crítics amb els Estats Units o denuncies a Israel. Defensa i posicionament a favor de candidats d'"Esquerres" o contraris a qualsevol candidat conservador a totes les eleccions a nivell internacional, amb el Casos Fragrants d'Itàlia, França i el Partit democràta dels USA.
Amb aquestes eleccions encarà és fa més evident la parcialitat del mitjans públics catalans. Després de criticar tant la parcialitat de Canal 9 i Telemadrid.
Ens trobem que pot ser gràcies a la ma PS(C)OE. La cadena no ha subscrit els blocs (espais) electorals, dels telenoticies. Fet que podem veure com el repartiment del temps què fan afavoreix clarament la dupla PSOE-psoE local.
I el diferent to de les entrevistes als candidats depenent del color del candidat.