Institucions financeres, experts europeus i les agències de qualificació indiquen que el futur del sistema actual de pensions que tenim a Espanya està en fallida. Aquesta és una nova evidència de que el que s'anomena "Estat del Benestar" té data de caducitat. Si volem evitar aquesta mort caldrà que s'apliqui un sistema més vinculat a la racionalitat que a la ideologia.
El sistema actual de redistribució, és a dir, de nul·la capitalització (els que treballem ara paguem als pensionistes), no fa més que engreixar una bola de neu d'endeutament que clarament compromet qualsevol capacitat de creixement de la nostra societat. La història de les polítiques irracionals ve des del franquisme. Amb la democràcia, la necessitat de vots va esperonar les decisions demagògiques i absurdes sobre jubilacions i "despesa social". Aquesta polítiques acrítiques s'han multiplicat amb els governs d'esquerra. Quan han vingut mal dades llavors els sapastres que fins ara ens deien que "tot estava controlat" i que el pacte de Toledo era "intocable" s'adonen de la trista realitat: cal canviar-ho tot. Sabem que els pactes es poden incomplir i precisament és l'Estat aquell que ho fa més sovint, legislant i intervenint al seu gust i segons els seus interessos. Ara, quan el diner ha desaparegut es veu obligat a prendre accions més "científiques" o lògiques.
Si durant anys el diner va rajar per a jubilacions anticipades, plans d'ocupació rural descontrolats o viatges a balnearis, ara s'ha esgotat. És possible que milers d'experts, funcionaris, economistes, analistes i professionals no s'adonessin del camí de perdició que prenien els governs? La gent del carrer i algun economista políticament incorrecte ja ho advertia de fa temps, però ha estat la situació de flagrant insolvència espanyola que ens ha despertat del somni utòpic. Tota Europa somniava.
Quin és el futur?: Són les persones i la seva responsabilitat. Es parla ara del sistema austríac de pensió basat en la capitalització i el llibertat d'opcions per part del treballador. No es tracta de "liberalitzar" de forma salvatge el sistema sinó de racionalitzar-lo per fer-lo més just. No sembla equitatiu que la diferència entre treballar 30 anys o 45 anys no es vegi reflectida en la pensió final. El sistema de capitalització (si més no d'una part del sistema) permetria recuperar el capital per part dels hereus en cas de mort. Ara per ara n'és l'Estat el beneficiari.
No sabem quines són les millors formes de configurar el nou sistema. L'Associació per a la Reforma de les Pensions planteja un projecte interessant que no podem obviar. Si teniu uns minuts de navegació, hi podeu donar-hi un cop d'ull. Se segur que altres col·lectius ens faran arribar també noves propostes. El que és obvi és que el sistema de pensions no tornarà a ser igual. Pot tardar més o menys, però esdevindrà liberal. És la nova època de l'individu. Sempre són les persones que, individualment, han anat resolent els seus problemes. Ara també ho farem. Hem après que l'Estat no és de fiar.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
4 comentaris:
Bon any, Artur, amb aquesta cita de Lévinas:
“Soy totalmente solo; así, pues, el ser en mí, el hecho de que existo, mi existir, es lo que constituye el elemento absolutamente intransitivo, algo sin intencionalidad ni relación. Todo se puede intercambiar entre los seres, salvo el existir."
Hay que predicar con el ejemplo.
No están los políticos para pedir
a los demas lo que ellos no se
aplicán con sus pensiones de oro.
Asco me dan de su nula discrepancia
ideologica en este tema.
Hace bien en no fiarse, yo soy
peor, soy de O CARALLO VINTENOVE.
Saluditos LEOninos.
Molt tard per comentar (1 any després) però com he arrivat per casualitat ho comento ara (molt resumit i amb inconcrecions).
- El sistema de capitalització és regressiu doncs justament els individus de rentes més baixes tenen moltes dificultats per estalviar (o invertir). Sols recordar que el 60% dels ocupats són mileuristes. Això produirà (encara més) jubilats de primera i de segona.
- Qui ho desitja (i pot) pot contractar a banda plans de pensions privats (i que per cert desgraven a hisenda)
- Les pensions es paguen per les cotitzacions dels treballadors en actiu, no pel nombre de treballadors. Sols que productivitat i salaris creixin (fàcil en un context futur de menys mà d'obra)en igual o similar proporció que l'envelliment es compensa o es pal·lia enormement el problema.
- La sobrepoblació jubilada serà la generació del babyboom, també morirà com tothom, i la situació pot durar entre 15-20 anys no eternament (per si els ajustos sols pal·lien i no igualen).
- Deixo més coses al tinter.
Parlo amb coneixement de causa, sóc sociòleg i màster en polítiques públiques.
Ets home o dona de negocis? Esteu en un embolic econòmic o necessiteu fons per iniciar el vostre propi negoci? Necessiteu un préstec per iniciar una petita escala petita i un negoci mitjà? Teniu una puntuació creditícia baixa i us trobeu difícil obtenir préstecs de capital dels bancs locals i d'altres instituts financers ?. realment pot obtenir un préstec segur i bo d'una empresa de préstecs de bona reputació que pot obtenir de $ 1000 a $ 10,000,000, es tracta d'una empresa de préstecs reconeguda contacteu amb nosaltres avui mateix
Correu electrònic: trustfundfinaceservice@gmail.com
Atentament
ADAMS BALYN
Publica un comentari a l'entrada