dijous, 16 de desembre del 2010

Dret a l'educació: el homeschooling

Una sentència recent del Tribunal Constitucional denega la possibilitat de que els pares puguin educar els seus fills prescindint totalment de l'escolarització obligatòria. Segons l'alt Tribunal no és la Constitució la que impossibilita aquesta opció sinó la Ley Orgánica de Calidad de la Educación. Fixem-nos que un dels drets més importants, jo en diria que vital, és el dels pares a educar els fills, o millor dit, a decidir la seva educació. Si aquest és un dret inalienable els pares hauríem de poder exercir-lo. Tristament el poder de l'Estat és cada dia més gran i extens, arribant a envair les nostres llars i les decisions més personals.

És cert que Europa és social-demòcrata fins la medul·la i en molts països el homeschooling no està permès, però també és cert que en països com Gran Bretanya, Itàlia, Bèlgica o Irlanda l'educació obligatòria pot ser realitzada pels pares, òbviament amb condicions.

L'educació actual, aquest sistema obligatori i manipulat barroerament per generacions de polítics, porta a un 30% de fracàs escolar. És evident que els pares, preocupats perquè el sistema públic de formació bàsica no funciona, hagin de cercar noves vies per a poder educar la seva descendència, i el homeschooling és una opció.

És obvi que no tots els pares tenen la capacitat suficient per a poder exercir aquesta tasca i assolir els objectius educatius. Els casos que es donen són aïllats i atípics, però no per això hem d'actuar amb incúria, arraconant-los i qualificant-los de "singularitats".

Val a dir també que l'aparell polític-administratiu determina unes matèries, uns coneixements, uns objectius que, arbitràriament, conformen aquest corpus educatiu. Com a liberal sóc del parer de que hauria d'existir certa flexibilitat en la formulació d'aquests coneixements perquè molts d'ells responen a modes, tendències o actituds del professorat, dels funcionaris o dels polítics que ho dissenyen any rera any. Per tant, quina és la millor educació? Aquella basada en els valors humanistes i els coneixements clàssics: matemàtiques, llengües (incloent les mortes), filosofia, història, literatura, física... No cal afegir-ne gaires més (religió segons les creences de la família).

Tristament el homeschooling aquí és d'impossible aplicació i si així no fos la complicació ens vindria en l'obtenció dels títols (amb la burocràcia hem topat!). No sé per quin motiu m'he posat a parlar de l'educació en família si ara tampoc podem escollir l'escola!

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Un niño alcanza mas verdadera sabidura en un año en un colegio
público, que en cinco de educación
privada. Pues no es de sus maestros,sino de sus iguales, de quienes el joven recibe el conocimiento del mundo.
Oliver Goldsmith.
-------------------------
Tendria Vd, autistas sociales con este tipo de educación.
Saludos comanches para Vd. (Leo)
******************************

Artur ha dit...

Apreciado Leo,

No se trata de eliminar la escolarización pública obligatoria sino en permitir que aquellos padres que tengan capacidad para ello (propiamente o con perceptores) puedan ejercer este derecho.

Anònim ha dit...

Y quienes serian capaces segun
Vd. pues si ya educarlos lleva
su tiempo, imaginese instruirlos
pues para eso se necesita disponer
de mucho tiempo libre para poder
hacerlo y dominar muchas materias.

Saludos. Leo.

Anònim ha dit...

Si le gustan los buenos fondos de
pantalla y por si no lo conoce:
" fonditos.com ", y disfrute.

Disculpe por no ir relacionado
directamente con su blog.

Saludos LEOncitos.

Artur ha dit...

Muy pocos padres serían capaces, pero "haberlos haylos" (no más de un centenar quizás en toda España)

Anònim ha dit...

Eu non creo nas meigas
pero "HABELAS HAINAS"

Saudes. leo.

Anònim ha dit...

Tigres, leones, elefantes, osos
perros, caballos, chimpancés,
pulgas...¡Todos han pasado por
ello! Los únicos que nunca hemos
hecho el imbécil en el circo...
¡SOMOS LOS GATOS¡
Como se que nos quiere y para
que los sepa.Fdo. GARFIELD.
-------------------
Y disculpe, un poco de humor nunca
viene mal. (Leo)

Anònim ha dit...

Gratis y sin comisión
y no para darle jabón
le deseo de corazón
un muy alegre y divertido 2011.

Saludos franciscanos para Vd.

Artur ha dit...

Bon any 2011, Leo