diumenge, 1 d’agost del 2010

Les funcions de l'Administració

Què ha de fer el nostre Ajuntament? Aquesta és una bona pregunta. Personalment crec que els serveis públics del municipi haurien de reduir-se a la neteja (que pot ser contractada externament), la seguretat, el clavegueram i l'enllumenat. Si més no, aquestes són les accions que el Consistori hauria de gestionar amb eficiència. Per a la resta de serveis un servidor els considera aliens i allunyats del que en diuen "ciutadania". Com a botó de mostra diré que la subvenció "cultural" no fa cap servei al ciutadà, solament "ajuda" a un grup, associació, casal o comitè veïnal a "deixar bé" l'alcalde, és a dir, electoralisme en estat pur. Quan parlem de cultura hauríem d'acordar, primerament, la definició d'aquest mot. A tal fi avui dia es parla de "cultura" quan fan referència, algunes persones i medis de comunicació, a la tauromàquia, degut a la llei anti-taurina aprovada pel Parlament i fruit de milers de signatures.

Els ajuntaments tenen ingressos per contribucions i taxes, però també reben calerons de l'Estat i la Generalitat. Altres països han optat per a optimitzar el seu ampli mapa de consistoris ja que la crisi financera no té amics ni parents i cal actuar ràpidament.

En aquest país és difícil actuar ràpid, però encara ho és més el fet d'actuar intel·ligentment o lògica. No n'hi ha prou amb reduir un 5% els costos salarials del funcionariat sinó que cal eficiència. Recordem que una gran part de l'endeutament del país està en els ajuntaments. Tenim a Espanya més de 8000 ajuntaments i més de 180 a Tarragona. La xifra no és assumible i caldrà començar també a plantejar-se l'eficàcia en la gestió.

Cultura?: Jo aniré a veure les exposicions, obres de teatre, concerts i conferències que em plaguin. No cal que l'Ajuntament pensi per mi. L'Administració Municipal no és una repartidora de diners, ni una "menjadora", ni una mamella de la caritat pública: L'administració municipal és una organització similar a l'empresa que, amb recursos mínims, ha de donar resultats adequats. Màxima eficàcia amb mínims recursos.

L'Estat del Benestar?: jo decidiré el meu benestar, començant amb els meus diners. No serà que els meus diners són gestionats de forma millor quan els tinc a la butxaca que quan els "delego" a l'Administració? Segur que sí: jo sé gastar els meus calerons millor que l'Estat, la Generalitat, la Diputació, el Consell Comarcal i l'Ajuntament, i no cal ni dir-ho: millor que els propers funcionaris de les Vegueries!

El proper dia parlaré de les Diputacions

Bones vacences

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Se ha buscado un hueso tan duro
de roer, que ni el hombre LOBO
de los X-MEN, podría con el.
Cuando nos pongan las veguerias
ya vera, ya, como la espuma de los
impuestos volverá a subir. Asi que
tomeselo con mucha calma.
Y como le noto cabreado, ya sabe:
DONT WORRY BE HAPPY de nuestro
Bobby Mcferrin. SALUDOS (Leo).

Carlos López Díaz ha dit...

Definitivament, Artur, ets un heretge. Dir que els ajuntaments no haurien de gastar en "cultura" és qüestionar el Dogma Suprem, és una impietat per la qual aniràs a l'infern, ben segur.

Artur ha dit...

Benvolgut CLD,
Gràcies pel teu comentari. Francament, entenc que la cultura, a l'igual que moltes altres activitats programades, m'estimo més que les planifiqui jo mateix. El diner, en mans del contribuent, és més eficient que en mans dels que ens manen...

Aguador ha dit...

Ja va dir la Carmencita Calvo que "els diners públics no són de ningú", màxima aplicada pels partits de tots els colors. Deu ser per això que no se senten responsables d'invertir-los correctament i tenint en compte els interessos generals i no els de partit...