diumenge, 2 de maig del 2010

Quan l'Administració retalla llibertats

El professor Joaquín Trigo ens recordava l'altre dia que un dels principis i valors del liberalisme, és a dir, de la societat oberta i tolerant, és que l'Estat només pot fer allò que li és permès de fer mentre que l'individu pot fer tot allò que no estigui prohibit. Aquesta premissa, imprescindible per al bon funcionament de l'Estat de Dret, queda eliminada totalment, més ben dit, tergiversada, en un gir copernicà en mans de la nostra Administració Pública.

Avui dia podem dir que l'Administració, l'Estat en qualsevol dels seus tentacles administratius, fa el que vol, i les persones hem de demanar permís per a tot, o el que és el mateix, no podem fer res. Si no podem fer res és que no podem gaudir de la nostra llibertat. A tal fi, donaré un exemple: Haig d'aïllar la façana lateral de la meva casa. Per a aquesta tasca demano autorització a l'Ajuntament, i aquest respon al cap de quatre mesos sol.licitant l'aportació documental, incloent projecte d'arquitecte, que lliuro ràpidament. No haig de fer ús de la via pública i tinc permís de la comunitat veïna per a realitzar la impermeabilització utilitzant el seu terrat. Segueixo esperant. No sé quan tindré el permís. Això sí, he pagat una xifra important de fiances.

Amb tot això resulta que he perdut una part molt important de la meva llibertat: el temps i l'ús de la meva propietat. De la llibertat que prenc dels altres, en tinc permís. Heus aquí que l'Ajuntament fa el que vol i que jo no puc fer res. Aquesta és una de les incoherències més greus de l'Estat de Dret. Jo diria que aquest Estat de Dret ha esdevingut en el "Dret de l'Estat a fer el que vol", de la mateixa manera que l'Estat del Benestar s'ha convertit en el Benestar de l'Estat. Ja ho deia Hayek en el seu llibre "Camí de servitud": Poc a poc l'Estat va prenent terreny a l'individu fins a esdevenir un totalitarisme brutal.

Ho hem de permetre? Bé, pel que sembla tot el que és públic o estatal està "sacralitzat" perquè no té interessos particulars. El bé comú és la bandera que ha permès les més grans massacres a la humanitat. Vigilem els que ens volen fer el bé, els que ens diuen què és el millor per a nosaltres, "per al nostre bé". Dubtem dels que ens volen vendre "la veritat" i escoltem, si més no, els que ens inculquen el dubte i l'escepticisme. Més Hume i menys Hegel.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Esta Vd. ante "EL CASTILLO" de nuestro ayuntamiento.Suerte tiene de ser una persona tranquila, que si no estaría como el increible HULK. No tengamos ni Vd, ni yo dinero suficiente y verá como nos ponen con nuestra libertad aullando a la estrella polar.Ajustese los machos porque la faena es larga.
saludos fraternos de LEO.

Jordi Roca ha dit...

Artur: aquesta entrada és sensacional. I si em permets robar-te les idees, així ho faré. El "Benestar de l'Estat" i el "Dret de l'Estat a fer el que vulgui" es mereixen ser coneguts i reconeguts.

Artur ha dit...

Gràcies, Jordi, pel teu suport!

Artur ha dit...

LEO,

Tiene Vd. razón. Los ayuntamientos, por no hablar del resto del engranaje administrativo, son verdaderas fortalezas donde reina la lentitud y la ineficacia. Don Mariano José de Larra ya nos lo anticipó y sin ir más lejos, Kafka también hizo un buen retrato literario, asfixiante, de esos "Castillos" municipales.

Anònim ha dit...

PARA EL ARTUR MELOMANO.
Existe un local en REUS, que igual ya lo conoce, pero por si no, le paso la dirección en internet:
THE KEYBOARD JAZZ LOUNGE, es un local pequeño, tranqui, con solera, y tendrá Vd. la sensación de penetrar en el tunel del tiempo.
Besitos cariñosos de "NORMA JEAN", pero solo los justos no se me vallan a poner celosos los novios.

Míriam ha dit...

Artur,
Ja trobàvem a faltar els teus comentaris. Benvingut de nou.
Amb el teu permís comparteixo aquesta entrada en d'altres llocs.

Noctas ha dit...

Exacte. D'una lucidesa bestial!

Anònim ha dit...

PARA EL ARTUR GOURMET.
Por si no lo conoce, le recomiendo "COLNATUR", (Tiene pagina en Internet.) en el futuro me lo agradecerá Vd, pues le evitara problemas y lo pondra casi tan guapo como GEORGES BRUMMELL.
Se vende en farmacias. A las mujeres les encanta especialmente.
Saludos fraternos de LEO.