dijous, 15 d’abril del 2010

Berlin i la llibertat

En el centenari del seu naixement, rellegir a Berlin és tot un plaer per al pensament, és aire fresc en mig d'aquesta societat tirotejada constantment per centenars d'intervencionismes legals.

Berlin ens parla sempre de llibertat i ens recorda que hem de desconfiar sempre dels que ens diuen quina ha de ser la nostra llibertat. Segons Berlin, no hem de permetre que l'aparell polític, uns experts en la matèria o un grup d'èlit, ens indiqui quin ha de ser el nostre principi de llibertat. El seu humanisme es centra en la individualitat, lluny dels que tenen en la pluralitat el seu fonament, com seria el cas de Hegel.

Els seguidors de Rousseau i Hegel, que esdevindrien posteriorment en marxistes i col·lectivistes, parteixen de la veritat final i de bé comú. La felicitat i la llibertat vindran quan compartim els mateixos fins i, òbviament, no arribar-hi és un fracàs. Si haig de fer lliures els homes hauré de fer servir tot el que calgui per a aconseguir-ho, costi el que costi. Amb aquesta òptica, que ell en diu "Llibertat positiva", els objectius socials, plurals, seran molt més importants que els personals i conseqüentment existirà el perill de caure en els totalitarismes que coneixem i que han massacrat tantes societats.

L'essència de la llibertat està en la capacitat d'escollir i el debat vindrà on posem la frontera entre la meva llibertat i la dels altres, o més ben dit, on ha de començar la coerció a fi i efecte de mantenir uns mínims de societat. La llibertat és la "llibertat d'actuar", no el fet d'actuar.

Estem un moment i en una societat, en aquest cas l'espanyola, que quan apareix un problema les paraules més escoltades són "cal legislar sobre això". Sembla que tot s'ha de controlar des de l'humanisme col.lectiu i des de la intervenció. Berlin ens dóna llum i aire per poder sobreviure i entendre el concepte de llibertat.

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Para muestra ahi tiene Vd. nuestro tripartito, empeñado en legislar contra la libertad linguistica de los comerciantes, y contra la libertad de ir a los toros, al que le de la gana y al que no le guste pues que no vaya. SALUDOS.
FDO.. " LA PIMPINELA "

Anònim ha dit...

Aqui no hay libertat de representacion del ciudadano, esto es una PARTITOCRACIA y no una democracia, de ahi viene en parte la desafeccion del ciudadano. Este problema ya la vio ROSA LUXEMBURGO en la epoca del socialismo sovietico pero claro no les interesaba a los partidos hacerle el mas minimo caso.
FDO. " FERNANDO PESSOA "

Anònim ha dit...

lo que hace hace al hombre libre es el amor a LA VERDAD. Mientra la inmensa mayoria de la sociedad tenga por norma la MENTIRA, EL ENGAÑO, la HUMILLACION y el DESPRECIO del otro, seremos siempre esclavos de la FALSEDAD en todos los ambitos de nuestras vidas y asi nos va de lo personal a lo "SOCIAL".
FDO.:"EDMUNDO DANTES". SALUDOS.

Josep (sl) ha dit...

Molt bon article. Això em recorda una conversa que vaig tenir amb un amic resident a Escòcia. Sobre la obligatorietat de votar.

Josep (sl) ha dit...

Tot venia d'article del Finacial Times on es queixava de la obligatorietat de votar en països com Brasil.
Ell estava en contra de l'article.
I jo a Favor. I li vaig haver d'explicar per argumentar ho els principis de llibertat positiva i negativa.

Anònim ha dit...

Espero me disculpe por no venir a cuento con su blog. Ya que a VD. le gusta la musica y por si no lo conoce le recomiendo ROCKOLA.FM en internet. (¡y gratis.¡).
Podra escuchar LIBREMENTE la musica que Vd. escoga.
FDO.: Afectuosamente.
" NORMA JEAN "

Anònim ha dit...

Por lo visto a VD. le gusta el Jazz, he de informarle que hubo en TGN. un local denominado EL KURSAL, en la calle Fortuny, donde ahora esta el SCUMM, mucho me temo que se lo perdio. Le hubiera gustado, tranquilo, buena musica, buena gente y el dueño una enciclopedia del JAZZ.
FDO.. " UN CRONOPIO. " DE CRONOPIOS Y FAMAS. Julio Cortazar.

Anònim ha dit...

Como liberal que es. paso a nombrarle a un gran liberal nuestro JULIAN MARIAS AGUILERA,un coloso de nuestra filosofia, injustamente tratado y ninguneado por todos por personaje incomodo y amante de la VERDAD. Podra beber de esta fuente inmensa y de su bondadosa persona. ¡ANIMESE¡y no tenga prejuicios. Se sorprendera.
FDO.. LEO. ( Del Zodiaco )

Artur ha dit...

Josep, gràcies pel teu suport.

Artur ha dit...

Pimpinela,
El intervencionismo es genético en muchos países. En el nuestro la adicción la constante actividad legislativa es ya patológica.

Sr Pessoa,
Comparto con Vd en que estamos en una auténtica y mastodóntica "partitocracia". Lo malo: ¿Quien le pone el cascabel al gato si los que tienen que cambiar el sistema son los que no quieren hacerlo?

Anònim ha dit...

Tuve un sueño. Las moscas me comian literalmente, me fui a comprar un matamoscas, pero nuestro TRIPARTITO habia legislado en contra de matar a las pobrecitas moscas. Desperte del maldito sueño ¡PUTAS MOSCAS¡, total que me comprado dos por si las moscas. Ya ve VD. pura patologia Kakfiana tripartita.
SALUDOS DE LA PIMPINELA

Anònim ha dit...

Efectivamente los listos gatos nunca van a legislar en contra de ellos y menos a favor de los ratones. Mire Vd. lo que le quedara de pensión ¡en EUROS¡ y lo que le quedaría si tuviera un cargo politico. Hasta Gaspar LLamazares se ha callado de este insultante ¡PRIVILEGIO¡. Pero asi nos han mentido y engañado.
SALUDOS. Fernando PESSOA.